Logo rolnictwa ekologicznego (tzw. ekoliść) pojawia się na etykietach żywności pochodzącej od takich producentów, przetwórców lub rolników, którzy spełniają wymagania rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego.
Logo rolnictwa ekologicznego (tzw. ekoliść) pojawia się na etykietach żywności pochodzącej od takich producentów, przetwórców lub rolników, którzy spełniają wymagania rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego.
Na prawidłowo oznakowanym produkcie ekologicznym znajdować się powinno unijne logo żywności ekologicznej, ale także dodatkowe informacje.
Jak rozpoznać ekożywność?
Jak czytamy w serwisie biokurier.pl
Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się:
-
logo żywności ekologicznej (unijny ekoliść)
-
oznaczenie jednostki certyfikującej (w Polsce działa obecnie 12 takich podmiotów, lista dostępna jest na stronach Ministerstwa Rolnictwa
-
informacja dotycząca pochodzenia składników (np. Rolnictwo PL, Rolnictwo UE, Rolnictwo spoza UE, Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE)
oraz wszystkie inne informacje standardowo wymagane przy produktach spożywczych
Czy żywność ekologiczna i zdrowa żywność to to samo?
Zdecydowanie nie! To dość powszechny mit. Zasady dotyczące produkcji żywności ekologicznej związane są z procesem produkcji i uprawy – nie dotyczą właściwości zdrowotnych jako takich. Oczywiście pośrednio przekłada się to na walory zdrowotne produktów, ale nie jest celem samo w sobie. Mamy dostępny np. ekologiczny cukier albo ekologiczną colę. Samo pojęcie zdrowej żywności jest natomiast bardzo uznaniowe i nieprecyzyjne. Jeżeli przyjmiemy definicję zdrowego produktu jako takiego, który w krótkiej perspektywie nie wywołuje negatywnych konsekwencji, za zdrowe uznać możemy wszystkie produkty spożywcze dostępne na rynku. Tak też, w dużym uproszczeniu, jest to ujęte w prawodawstwie. Z kolei w wielu sieciach handlowych znaleźć możemy półki z tzw. Zdrową żywnością. Lądują na nich najróżniejsze produkty: od bezglutenowych po certyfikowane ekologiczne… Jeżeli chcemy mieć pewność, co do tego jak powstał dany produkt i zależy nam na ochronie środowiska, warto po prostu szukać na produktach unijnego oznaczenia ekoliścia i określeń: BIO, EKO, ORGANIC. Na szczęście rynek rozwija się dynamicznie i tego typu produkty są coraz bardziej dostępne.
Smacznego i na zdrowie!
Źródło: biokurier.pl