Znaczenie magazynowania zboża

Znaczenie magazynowania zboża

Przechowywanie zboża to niezbędny i bardzo ważny aspekt w rolnictwie. Jest ogniwem łączącym zbiory z rynkiem zbytu lub przetwórstwem. Poprawne magazynowanie ziarna pozwala zachować jego właściwości oraz zachowuje je w optymalnym stanie, tak aby było gotowe do sprzedaży lub dalszego uszlachetniania.

Przechowywanie zboża to niezbędny i bardzo ważny aspekt w rolnictwie. Jest ogniwem łączącym zbiory z rynkiem zbytu lub przetwórstwem. Poprawne magazynowanie ziarna pozwala zachować jego właściwości oraz zachowuje je w optymalnym stanie, tak aby było gotowe do sprzedaży lub dalszego uszlachetniania.

Poprawne magazynowanie zboża to nie tylko jego ochrona, ale także na maksymalizacja jego wartości ekonomicznej.

Silosy

Silosy to obecnie najbardziej uniwersalne i najlepsze rozwiązanie w zakresie przechowywania ziarna. Konstrukcje nowoczesne silosów przystosowane są do przechowywania dużych ilości zboża luzem. Do najbardziej powszechnych rozwiązań zaliczyć należy silosy wykonywane ze stali,   włókna szklanego, a także silosy z betonu oraz silosy tkaninowe, które przeznaczone są do przechowywania materiałów sypkich w mniejszych ilościach.

Dzięki hermetycznej konstrukcji silosy skutecznie chronią ziarno przed czynnikami zewnętrznymi, zachowując jego wysoką jakość przez długi czas. To sprawdzone rozwiązanie, które stosowane jest już od blisko 200 lat.

Silosy zbożowe

Głównym zadaniem silosów zbożowych jest tymczasowe przechowywanie zbiorów przed przeniesieniem ich do większych obiektów lub sprzedażą. Najczęściej spotykane rozmiary silosów to pojemności od 30 do 150 ton. Powszechnie są one wykorzystywane do do przechowywania przednicy, żyta, jęczmienia, a także kukurydzy oraz rzepaku.

Aby zapewnić najlepsze warunki przechowywania, silosy zbożowe polskiego producenta ZUPTOR, wykonywane są z podwójnego płaszcza blachy ocynkowanej oraz dodatkowego zabezpieczenia w postaci powłoki ochronnej. Wywietrzniki i wzierniki montowane na dachu silosu zapewniają wentylację, co pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę i wilgotność ziarna.

Znaczenie prawidłowego przechowywania ziarna

Proces magazynowania ziarna jest bardzo ważnym etapem, który wpływa nie tylko na jakość ale również rentowność zbiorów.

Zachowanie jakości ziarna

Po zbiorze ziarno nie jest odporne na degradację. Wszelkiego rodzaju czynniki zewnętrzne, tj. wilgoć, szkodniki i grzyby, mogą w krótkim czasie doprowadzić do dużych strat. Prawidłowe przechowywanie ziarna stanowi o jakości produktu końcowego. Utrzymanie i kontrola warunków przechowywania, sprawia że ​​wartość odżywcza ziarna pozostaje nienaruszona. Niezbędne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze pozostają nienaruszone.

W ten sposób odbiorca końcowy otrzymuje produkt pełnowartościowy i zdrowy.

Czynnik ekonomiczny

W profesjonalnych gospodarstwach rolnych ziarno jest źródłem utrzymania. Prawidłowe przechowywanie dużych ilości ziarna ma ogromny wpływ na rentowność dając luksus czasu w zakresie terminu sprzedaży. Monitorując ceny oraz trendy rynkowe, duże gospodarstwa rolne mogą wybierać najbardziej optymalny moment.

Ograniczanie strat

Obecnie kiedy bezpieczeństwo żywnościowe stanowi priorytet, a marże ze sprzedaży pozostają na niskim poziomie, straty to coś na co gospodarstwa rolne nie mogą sobie pozwolić.

Inwestując w odpowiednią technologię przemysł rolny praktycznie całkowicie minimalizuje ryzyko występowania strat. Oprócz oczywistych korzyści ekonomicznych, zapewnienie najbardziej optymalnych warunków magazynowania bezpośrednio wpływa także na wzmocnienie globalnego bezpieczeństwa żywnościowego.

Największe wyzwania podczas magazynowania ziarna

Przechowywanie zarówno zboża jak i innego rodzaju ziarna wiąże z wyzwaniami, które mogą wpłynąć negatywnie na jakość, jak i ilość materiału. Poprawne magazynowanie w silosach wymaga dokładnego planowania, stałej kontroli oraz wdrożenia strategii adaptacyjnych.

Jednym z największych zagrożeń w procesie przechowywania zbóż są szkodniki tj. chrząszcze, śmy czy nawet gryzonie. Z uwagi na generowane przez nie zanieczyszczenia, ziarno staje się niezdatne do spożycia co w konsekwencji wiąże się z ogromnymi stratami dla gospodarstw i przedsiębiorstw rolnych.

Innym, równie dużym zagrożeniem jest wilgoć. Z uwagi na określone progi wilgotności poszczególnych rodzajów ziarna, nieodpowiednie warunki przechowywania mogą w krótkim czasie doprowadzić do ogromnych strat.

Zbyt wysoki poziom wilgotności sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów, co prowadzi do popsucia ziarna. Z kolei zbyt niski poziom wilgotności może sprawić, że ziarna będą kruche i podatne na łamanie.

Ostatnie Artykuły: